Vrijwilligersuitje

Twee keer ging het vanwege corona niet door, maar nu was het dan eindelijk zover: het vrijwilligersuitje stond zaterdag 30 april op het programma!

Ruim 90 deelnemers -vrijwilligers met partner- meldden zich aan voor een bezoek aan het 'Portaal van Vlaanderen'. Voor sommigen bijna een thuiswedstrijd, voor anderen een verrassend nieuwe kijk op Terneuzen en zijn gigantische haven- en sluizencomplex.

Na de ontvangst met koffie en koek in het bezoekerscentrum werd een film getoond over de aanleg van het kanaal van Gent naar Terneuzen, de ontwikkeling van de industrie langs dit kanaal, de noodzaak van verdieping en verbreding en het belang van de sluizen van Terneuzen voor de megaschepen van en naar de haven van Gent. Maar ook voor de kleinere exemplaren van de binnenvaart met natte en droge lading. Na de film vertrokken we per treintje naar het sluizencomplex om met een heldere toelichting van een gids met eigen ogen te zien hoe de sluizen werken, hoe men op een slimme manier het zoute water van de Westerschelde en het zoete water van het kanaal zo goed mogelijk probeert te scheiden en we daalden af in 'de krochten' van een van de bruggen om het mechanisme van de reusachtige baskuulbrug te bewonderen. Alles is groot in het sluizencomplex, niet op de laatste plaats de nieuwe sluis zelf.  Zeer grote schepen doen straks Terneuzen aan. Indruk maakten vooral de afmetingen van de deuren voor de nieuwe sluis die per schip onderweg zijn: ze zijn net zo hoog als het appartementencomplex 'De Sluiswachter'.

De middag werd afgesloten met een hapje en een drankje, waarbij Hanneke Berbée, sinds oktober 2021 voorzitter van onze Voedselbank, nog eens benadrukte dat het vele en uitstekende werk wat wordt verricht noodzakelijk is en blijft en dat dit niet anders kan dan met de inzet van de vele vrijwilligers. Ze sprak daarbij nogmaals haar waardering en welgemeende dank uit.

Een leuke, leerzame en vooral gezellige dag waarin kennis werd gemaakt met nieuwe collega's en het voor anderen heel plezierig was elkaar weer te zien. Met dank voor de prima organisatie.


Over de schrijver
De Stichting Voedselbank Zeeuws-Vlaanderen helpt elke week honderden mensen in de gemeentes Terneuzen, Hulst en Sluis. Naast de bevoorrading vanuit het verdeelpunt in Tilburg zijn wij afhankelijk van particulieren, instellingen, organisaties en de vrijgevige burger.
Reactie plaatsen